smile

Implantáció

Rendelőnkben a Templant ICX rendszert használjuk!
A Templant ICX implantációs rendszer Németországban kifejlesztett implantátum. Létrehozásában a Kölni Egyetem Szájsebészete fontos részt vállalt. Céljuk egy minőségi implantációs rendszer megalkotása volt. A tapasztalatok beigazolták a gyártók elképzelését, mert 2010 első félévében, a németországi eladások, piacvezető helyére emelték a Medentis Medical-t, a gyártó céget.

MILYEN ESETBEN ELŐNYÖS A FOGBEÜLTETÉS, AZAZ AZ IMPLANTÁCIÓ?

Alapvetően három esetben nyújt jelentős előnyt az implantáció a klasszikus fogpótlás megoldásaival szemben.
- Bizonyos foghiányok pótlásakor ép foganyag feláldozása nélkül lesz lehetőség a fog(ak) pótlására, hiszen a klasszikus híd készítéséhez a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, vagy inlayes híd estén is egy kis üreget kell kialakítani.
- Olyan esetben, amikor a hiányt teljes egészében már csak kivehető fogsorral tudnánk pótolni, akkor a fogbeültetést választva rögzített pótlásra kerülhet sor, elkerülve a kivehető fogsor viselését. Fogbeültetéskor a csontba behelyezett implantátumra egy bizonyos idő letelte után készül a fogpótlás.
- Teljes fogatlanság esetén a kivehető fogsor stabilizálására nagyon jó megoldás implantátumot, implantátumokat beültetni, mert ezzel nagyságrendi komfortjavulás érhető el. Az implantáció bármilyen életkorban lehetséges, akár egy, több vagy teljes foghiány esetében. A gyakorlatban az a kedvező „mellékhatás” is tapasztalható, hogy a titán implantátum beültetése után az állcsont kevésbé sorvad.

AMIT A FOGBEÜLTETÉS ELŐTT ÉRDEMES TUDNI:

- a műgyökér beültetése (fogászati implantáció) nem egy hagyományos értelemben vett gyógyító eljárás, elvégzése nem szükségszerű... viszont jelentősen növelhető vele a komfortérzet és javítható a fogakkal összefüggésbe hozható életminőség;
- az implantáció előfeltétele, hogy az állcsontok formája és csontsűrűsége, a csontot borító íny alkalmas legyen az implantátum befogadására;
- fontos, hogy az általános egészségi állapot rendben legyen, és a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) mellőzése nagyon ajánlott;
- a műtét fájdalommentes és nagy rutinnal rendelkező szájsebész választása esetén gyorsan elvégezhető;
- sikeres fogbeültetés esetén van lehetőség a fogpótlás jobb rögzítésére, a kivehető, lemezes pótlások mellőzésére, valamint a jobb esztétikai rehabilitációra;
- a műtétnek lehetnek szövődményei, gyulladás vagy allergiás következmények előfordulhatnak, melyeket az orvosi utasítások pontos betartásával el lehet kerülni vagy gyorsan el lehet mulasztani. Legközelebb a műtét utáni teendőkről adunk tájékoztatást.

Fogfehérítés

Professzionális fogfehérítés Opalescence Boost-tal
A fehérítés biztonságos, nem tesz kárt a természetes fogakban.

Esztétikai Fogászat

Fogkő eltávolítása (depurálás):
Ez egy elsősorban prevenciós, de egyben esztétikai kezelés is. Ultrahang frekvencián rezgő gépi műszerrel történik. Az íny alatti területek megtisztítására bizonyos esetekben speciális kézi műszerek használata is kiegészíti a gépi fogkő-eltávolítást.

Polírozás
A fogak felületes elszíneződéseit lehet ilyen módon eltávolítani, melynek eredményeképpen szép fényesen csillogóak lesznek a fogak. Általában fogkőeltávolítás után, annak befejező részeként alkalmazom.

Esztétikus tömések
Színben és minőségben a legjobban megfelelő, fényre kötő kompozit tömőanyaggal készítem el őket. Az adott fog egyedi formáját, karakterét, áttetszőségének mértékét próbálom meg visszaadni az eredeti állapotának megfelelően.

Inlay, onlay
Ha a fogból relatív sok anyag hiányzik, akkor a hiányzó részt kiegészítő megoldást nevezzük inlay-nek (magyarul betétnek). Az inlay – amelyet az általam vett lenyomat alapján a fogtechnikus készít el – a fogban lévő üregben ragasztással rögzül. Ezzel a módszerrel a fog koronázása bizonyos esetekben elkerülhetővé válik. Az onlay az inlay-től abban különbözik, hogy az onlay az egész rágófelszínt is beborítja, így védelmet nyújt a fog törése ellen is, például gyökérkezelt fog esetén. Az inlay és az onlay készülhet: aranyból, porcelánból, vagy speciális kerámia erősítésű műanyagból.

Porcelán héj
A frontfogak esztétikáját szolgálja: alakhibák, rések vagy éppen torlódások korrigálhatóak segítségével, valamint az elszíneződéseket lehet vele elfedni. A porcelán héj elkészítéséhez minimális csiszolás szükséges a fogból, mivel a héj lényegében kontaktlencse vastagságú. Magát a porcelán héjat fogtechnikus készíti el, majd a rendelőben speciális ragasztóval kerül a helyére.

Fémmentes porcelán korona
Koronák, hidak a klasszikus fémkerámia mellett tisztán porcelánból, vagy cirkóniumdioxid vázas porcelánból is készülhetnek. Amellett, hogy maximális esztétikát és természetességet adnak, a fémallergiát is teljesen kiküszöbölhetjük velük.

Tiszta porcelán korona

Cirkonvázas porcelán korona

Fogékszer
Elsősorban a felső fogakon szokás elhelyezni, az oldalsó kismetszőn. A fogékszert egy speciális kompozit ragasztóanyaggal rögzítem a foghoz. Ezért nincs szükség fúrásra. A fogékszert minden nehézség nélkül le tudom venni a fogról, annak károsodása nélkül. Az általam használt fogékszerek szervezetbarát anyagból készülnek, így az egészségre nem ártalmasak.

Fogak pótlása

Rögzített, kivehető, implantációs és kombinált fogpótlások teljesen egyénre szabottan megtervezve. Ideiglenes koronákat, hidakat minden esetben készítek a rendelőben, így fog nélkül sosem kell távoznia a pácienseknek.

Híd (klasszikus): Foghiány esetében a klasszikus módszer szerint a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni. A koronához, hídhoz történő lecsiszolás azt jelenti, hogy az adott fog külső felületéből körbe minden oldalról 1-2mm eltávolításra kerül.
Amikor ezek a fogak – az úgynevezett pillérfogak – viszonylag rossz állapotúak, akkor ez az eljárás a lehető legjobb, mivel nemcsak a hiányzó fogak lesznek pótolva, hanem ezáltal az egyébként is kezelésre szoruló pillérfogak megerősítése, megvédése is megtörténik. Ugyanis pl. ha a fog fele már hiányzik, akkor ezt a hiányzó felét fel kell építeni, és csiszolni csak a másik feléből kell.
Anyagát tekintve lehet:
- Fémkerámia híd: Fém vázra égetett porcelán. A fém lehet kobalt-króm ötvözet, aranyötvözet, titán.
- Fémmentes porcelán híd: Hidak a klasszikus fémkerámia mellett tisztán porcelánból, vagy cirkóniumdioxid vázas porcelánból is készülhetnek. Amellett, hogy maximális esztétikát és természetességet adnak, a fémallergiát is teljesen kiküszöbölhetjük velük.
Amikor a foghiányt határoló fogak - az úgynevezett pillérfogak – épek vagy alig károsodottak (pl. kisebb tömés található bennük, vagy nem túl mélyen szuvasak), akkor a klasszikus módszer túl sok ép foganyag eltávolításával jár. Ennek elkerülésére két módszer létezik:
- az egyik az úgynevezett inlay–elhorgonyzású híd (lásd alább)
- a másik az implantáció, magyarul műfoggyökér beültetés
(Bővebben az implantációról)

Inlay elhorgonyzású híd : A hiányt határoló fogak körbecsiszolása helyett a fogban levő kisebb szuvasodás kifúrásával, vagy a régi tömés üregének átalakításával, vagy ép fog esetén pici fúrással egy tömésnyi méretű üreget kell létrehozni. A készülő híd ezekbe a hiányt határoló fogakban kialakított üregekbe támaszkodik, ül bele, és speciális ragasztóval kerül beragasztásra. Így egyrészt pótoltuk a hiányzó fogat, másrészt esztétikusan kitöltöttük a fogban kialakított üreget. Ez a módszer különösen akkor előnyös, ha a pillérfogak kicsit lukasak vagy régi tömés van bennük, hiszen ezekben az esetekben a foghiány pótlásával egyúttal a szuvasodás vagy a régi tömés cseréjének problémáját is megoldjuk.

Implantátum, implantációs fogpótlás: fent
Milyen esetben előnyös a fogbeültetés, azaz az implantáció? »

Kivehető fogsor:

Kombinált fogpótlás:

Javasolt hivatkozások: Árlista

Oldal tetejére